Documentatie Centrum

Hieronder vindt u documentatie over Windmotoren in Friesland. Publicatie geschiedt met toestemming van de auteurs en/of eigenaars. Alle documenten zijn in het PDF-formaat. Van grote bestanden zijn er ook gecomprimeerde versies beschikbaar. In verband met copyright wijzen we nogmaals op de Gebruiksvoorwaarden van deze website.

1.

"De windmotor als poldergemaal in Friesland" J. Bergstra, W.D. Hengst. Sneek 1995. Inventarisatie met foto's van het windmotoren-bestand zoals aanwezig in 19994-1995. Technische beschrijvingen met tekeningen. 78 pagina's , 2 bladzijden per pagina. Beschikbaar in een volle resolutie versie Bergstra/Hengst 67MB (downloaden vraagt enkele minuten) en in een gecomprimeerde versie Bergstra/Hengst 10 MB.

2.

"Archief van Bakker IJlst".De restanten van het archief van de bekende voormalige windmotorenfabriek "Bakker IJlst" zijn in 2009 aan onze Stichting beschikbaar gesteld. Het materiaal is in 5 categorieën opgedeeld. Binnen die categorieën is het niet geordend.

·

Tekeningen en schetsen: Bakker tekeningen 8MB

·

Technische gegevens: Bakker technische gegevens 7MB

·

Project aantekeningen: Bakker projectaantekeningen 7MB

·

Catalogus tabellen: Bakker catalogus tabellen 4MB

·

Correspondentie: Bakker correspondentie 1MB

3.

"Windmotoren in Friesland" M. Ravesloot. Wageningen, 2009. Een uitgebreide studie naar opkomst en ondergang van dit bemalingswerktuig in Friesland. Met vele foto's, tekeningen en tabellen. 168 pagina's. Ravesloot 9MB.

4.

"Interview in Molens – mei 2009" M. Ravesloot. Artikel in het kwartaalblad van Vereniging De Hollandsche Molen nr 94 van mei 2009 over de oprichting van de Stichting Windmotoren Friesland. 1 pagina. Interview 2 MB.

5.

"Windkraftmachinen" SKF Technisch bulletin nr 107. Augustus 1940. Met enkele foto's en tekeningen. 4 pagina's. Windkraftmachinen 2MB

6.

"Windgeneratoren" R. Wartena. Deventer, april 1941. De werking, constructie en berekening van windmolens, windmotoren, en winddynamo's. 60 pagina's. Windgeneratoren 3MB

Wevolve